expositie > zilveren camera

De Zilveren Camera 2018

Zie ook Op zoek naar verborgen pareltjes in De Peperbus van 10 oktober 2019Deze expositie is van 9 oktober tot 30 oktober 2019 te zien in het Dominicanenklooster in Zwolle

De Zilveren Camera 2018 bestaat dit jaar 70 jaar en onderscheidt sectorprijzen voor verschillende categorieën. Binnen de Nederlandse nieuwsfotografie is dit een unieke expositie op het vakgebied van journalistieke en documentaire fotografie. De fotografen komen uit Nederland, vandaar dat veel beeldverhalen te zien zijn vanuit de Nederlandse actualiteit uit 2018. Ook werken Nederlandse fotografen in het buitenland en zenden hun fotobeelden in bij de Zilveren Camera.

De expositie is opgebouwd uit negen categorieën, waarbij de vakjury per categorie een 1e prijs uitreikt.

Deze categorieën zijn:

  • Nieuws internationaal (serie en enkelbeeld)
  • Nieuws nationaal (serie en enkelbeeld)
  • Nieuws regio (serie en enkelbeeld)
  • Documentair nationaal (serie)
  • Documentair internationaal (serie)
  • Personen in het nieuws (serie en enkelbeeld)
  • Politiek (serie en enkelbeeld)
  • Sport (serie en enkelbeeld)
  • Kunst, Cultuur en Entertainment (serie en enkelbeeld)

Winnaars De Zilveren Camera 2018

Cynthia Boll wint Zilveren Camera 2018 met haar fotoproject Sinking Cities. Jakarta zinkt in rap tempo tussen de 10-25 centimeter per jaar. Dit is de serie die in de ogen van de jury zowel in fotografisch als in journalistiek opzicht het afgelopen jaar het best vertegenwoordigt.

Daarnaast is de Prijs voor Storytelling uitgereikt. Multimediale projecten die buiten de categorieën van de Zilveren Camera vallen, kunnen ingestuurd worden voor deze prijs, die dit jaar is gewonnen door Anaïs Lopez met het project De Migrant. De Paul Peters Fotoprijs is uitgereikt aan Ernst Coppejans met zijn project Sold. De NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar gaat naar Vincent Riemersma.


Paul Peters Fotoprijs 2018. juryrapport
Paul Peters Fotoprijs 2018. juryrapport
Vincent Riemersma Sportfoto van het jaar 2018. juryrapport

Zwolse fotograaf wint 1e prijs Internationaal – enkel

Stichting De Stad Verbeeldt is trots dat Gerlinde Schrijver, Zwolse fotograaf, met haar foto Migrantenkaravaan onderweg naar de USA de 1e prijs heeft gewonnen in de categorie Internationaal – enkel. Gerlinde heeft in Mexico gewoond en heeft met eigen ogen gezien hoe deze dramatiek zich afspeelt aan de grens tussen Mexico en de USA. Graag wil zij daar meer over vertellen door speciale rondleidingen te geven tijdens de tentoonstelling.

Een persoonlijk portret van Gerlinde Schrijver

Gerlinde Schrijver

Na 3 jaar fotograferen voor een persbureau werk ik sinds 2003 als zelfstandig fotograaf. Ik heb beelden kunnen maken voor opdrachtgevers die mij volledig de vrije hand lieten in de invulling van hun opdrachten. Daar zocht ik naar en ik heb het overgrote deel van mijn carrière zo in kunnen vullen. Zo heb ik o.a. de TVM-schaatsploeg met Sven Kramer jarenlang mogen volgen tijdens hun voorbereidingen op het winterseizoen. Leraren mogen vastleggen in hun zoektocht naar de juist manier om nieuwkomers in Nederland les te geven. Mocht ik mee kijken bij Nederlandse handelsmissies van Shanghai tot Moskou. En trok ik de woestijnen van Marokko en Zuid-Amerika in, om de deelnemers van de Dakar Rally te volgen. Van 2017 tot 2019 woonde en werkte ik in Mexico om vrij werk te maken en sloot ik mij aan bij fotoagentschap De Beeldunie.

Nieuwe vakjury Zilveren Camera 2019 is bekend gemaakt. Zie zilverencamera.nl.

Wil je meedoen als vrijwilliger om de expositie te helpen realiseren? Stuur dan een mailtje naar info@destadverbeeldt.nl of vul het aanmeldingsformulier vrijwilliger in.