Talentontwikkeling in een veranderende samenleving
De Stad Verbeeldt kiest nieuw thema voor 2024
Na een succesvol verlopen 2023 kiest het artistiek team van De Stad Verbeeldt opnieuw voor een actueel, maatschappelijk relevant thema: Talentontwikkeling in een veranderende samenleving.
We gaan op zoek naar verhalen in stad en regio, verhalen van gewone mensen, die hun talenten ontwikkelen, iets willen betekenen voor de ander of andere mensen willen helpen. Die iets willen starten en samen met anderen de verantwoordelijkheid nemen voor laagdrempelige projecten, of het nu een muziekgezelschap is, een theaterstuk, een leesclub of een sportieve activiteit. Door samen te werken ontwikkelt men zichzelf en anderen. Zo draagt men bij aan een samenleving waarin men oog heeft voor elkaar.
Daarnaast gaan we op zoek naar verhalen over klimaatverandering in de eigen wijk, stad of regio. Verhalen over initiatieven, die duurzaamheid bevorderen of gedragsverandering teweeg brengen. In januari 2024 hadden we te maken met spectaculair hoge waterstanden. Wat betekent de klimaatverandering op termijn voor de natuur, de scheepvaart, de dijken en de bewoners achter die dijken? Hoelang zijn we nog veilig?
We gaan deze activiteiten volgen en vertalen in audiovisuele verhalen zoals De stad Verbeeldt dat al jaren doet. De output bestaat uit fotografische en multimediale producties, gemaakt door professionals en amateurs en ondersteund door onderwijs en culturele en maatschappelijke instellingen in Zwolle en de regio.
Het thema Talentontwikkeling in een veranderende samenleving wordt uitgewerkt in twee programma’s:
• De maatschappij, dat zijn wij
• Klimaatverandering, dat doen wij
Foto- en filmwedstrijd Klimaatverandering, dat doen wij
Tot 1 april 2024 kunnen professionele fotografen, filmers, beeldmakers, amateurs hun foto’s of film insturen voor de foto- en filmwedstrijd Klimaatverandering, dat doen wij. De resultaten worden onderdeel van een groeiende verzameling beeldmateriaal dat een actueel beeld schetst van de klimaatproblematiek. Over twintig jaar interessant archiefmateriaal: immaterieel erfgoed begint bij iedere dag iets vastleggen voor de toekomst.
meer
Masterclasses visual storytelling
We gaan onder professionele begeleiding aan de slag in masterclasses visual storytelling. Er wordt gewerkt aan fotografische beeldverhalen en/of multimediale producties. Vragen die wij ons stellen:
Welke talent(en) ben je aan het ontwikkelen of wil jij ontwikkelen? Hoe lang ben je er al mee bezig? Welke plaats of rol neemt jouw talent in je omgeving in? Zit er een mooi visueel verhaal in?
Ken jij mensen met een speciaal talent? Kun je dat talent visualiseren tot een mooi verhaal?
Wie in je omgeving inspireert jou om dat speciale talent te ontwikkelen?
Wie zijn jouw inspiratiebronnen in de discussie over klimaatverandering?
Welke effecten brengt klimaatverandering in je eigen omgeving, stad of regio met zich mee?
Welke bijdrage(n) lever je om, ook op het niveau van je eigen huis, je eigen straat of wijk, iets te doen aan de klimaatverandering? Wat doe je om de klimaatverandering te beperken?
Wie zijn jouw helden in je wijk, stad of regio?
Talentontwikkeling is voor iedereen, van jong tot oud. Persoonlijke ontwikkeling past bij elke levensfase en in elke omgeving. In deze tijd van groeiende onzekerheid en zich verdiepende crisissituaties doet DSV een appèl op de inzet van positieve energie en aandacht voor de ontwikkeling van persoonlijke talenten. Ieder mens telt en is belangrijk voor de gemeenschap als geheel. DSV wil daarom talenten aanboren, samen met professionals, amateurs, studenten en leerlingen.
Docenten Marc Prüst, Gertjan Aalders en Bert Janssen en Marije Telgenkamp. Per masterclass wordt de inzet van specifieke kennis van docenten aangegeven
Volwassenen € 175,00, studenten € 75,00, voor alle vier de ateliers. (Prijzen zijn inclusief koffie/thee, zelf lunchpakket meenemen, inclusief cursusmap)
Atelier 1 Visual Storytelling Van idee ontwikkeling tot plan van aanpak: Vertel je Verhaal in fotografie en/of multimediale productie.
Meenemen: Smartphone/camera plus laptop
Docenten: Gertjan Aalders, Bert Janssen en Marije Telgenkamp
20 april 2024
Atelier 2    Bronnenonderzoek doen en verhalen verbeelden
Aandacht voor het construeren en het vertellen van een (schriftelijk en/of audiovisueel) verhaal. Interviewen en teksten schrijven bij je verhaal
Docenten: Marc Prüst, Gertjan Aalders, Bert Janssen en Marije Telgenkamp
25 mei 2024
Atelier 3    Foto - Film - Visualiseren In werklabs aan de slag met de fotografische beeldverhalen en multimediale producties, instructies en oefeningen.
Docenten: Marc Prüst, Gertjan Aalders, Bert Janssen en Marije Telgenkamp
15 juni 2024
Atelier 4    Bespreking producties en presentaties In werkgroepen werken aan fotografisch, filmisch beeldmateriaal in combinatie met interviews, teksten, quotes, podcast
Docenten: Marc Prüst, Gertjan Aalders, Bert Janssen en Marije Telgenkamp