Inhoud: Aanmelden fotosalons/werklabs

Flyer Noorderlicht

Fotosalon Noorderlicht | Huis van de Fotografie Groningen

De Stad Verbeeldt organiseert in samenwerking met het Noorderlicht Groningen en TransIJssel van de Fotobond Centrum voor Vrijetijdsfotografie een drietal fotosalons in Zwolle. Het programma Fotosalon is in Noord Groningen ontwikkeld door Noorderlicht in samenwerking met fotografen in het noorden van het land.

De vorm is een huiskamer, waarbij de fotosalon fungeert als bindende factor en stimulator voor beeldmakers uit deze noordelijke provinciën.

In 2019 wil het Noorderlicht in samenwerking met De Stad Verbeeldt deze fotosalons ook in Zwolle en de regio verder ontwikkelen, met als doel de professionele en amateur fotografen te versterken op het gebied van storytelling in fotografie en beeld.


Fotosalon 1

Terugblik bezoek 2 november
Op 2 november 2019 heeft een groep professionele en amateur fotografen Fotosalon 1 bezocht in het Huis van de Fotografie | Noorderlicht Groningen, een inspirerende omgeving. Onder leiding van Corine Hörmann, educatiemedewerker Noorderlicht, hebben drie fotografen David Vroom, Pieter Tonnis de Graaf en Sven Sleur hun werk gepresenteerd en besproken. Dit leverde mooie gesprekken op waarbij het dieper leren kijken naar het fotografisch werk van de fotograaf goed inzicht gaf aan hoe er gewerkt wordt en waar zij hun inspiratie vandaan halen. Deze drie fotografen werken artistiek en zijn nauw betrokken bij de Fotosalons van het Huis van de Fotografie | Noorderlicht Groningen.

Bezoek aan Noorderlicht | Huis van de Fotografie en de 26e editie Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2019 TAXEDTO THE MAX

Het programma van de dag reikt kennis aan waarmee fotografie kan worden begrepen als een veelzijdig medium dat verhalen vertelt, informeert en bekritiseert. Noorderlicht wil hiermee bijdragen aan de interesse voor fotografie en betrokkenheid bij de samenleving.

Bij Noorderlicht werken we o.a. veel met de methode Visual Thinking Strategies. Dit is een methode om bewuster naar kunst te kijken. De Amerikaanse methode is ontwikkeld in de jaren ’90 door cognitief psycholoog Abigail Housen en Philip Yenawine, voormalig hoofd educatie van het Museum of Modern Art in New York. Het is een op discussie gebaseerde methode die werkt aan de basisvaardigheden van kritisch denken en kijken.

Aan de hand van een aantal gerichte vragen wordt de discussie op gang gebracht. De vragen zijn open van aard en de deelnemers worden gestimuleerd om nauwkeurig te observeren en te formuleren wat ze waarnemen. De aanpak stimuleert een actieve deelname aan het gesprek en toetst de gedachten en interpretaties. Op deze manier komen de deelnemers gezamenlijk tot een diepere betekenis van een werk. De methode stimuleert om na te denken over een eventueel verhaal dat aanwezig kan zijn maar biedt ook ruimte om een persoonlijke verbinding aan te gaan met een werk.

Fotosalon 1a - Visual Thinking Strategies: Kijken – Zien – Betekenis geven

OnderwerpVisual Thinking Strategies: Kijken – Zien – Betekenis geven
DocentEen docent educatiemedewerker van Noorderlicht Groningen en enkele fotografen vanuit de Fotosalons Noorderlicht Groningen
DatumZaterdag 2 november 2019 van 10.15 – 13.00 uur
LocatieNoorderlicht Groningen, Akerhof 12, 9711 JB Groningen, 050 - 3182227
Aanmeldingaanmeldingsformulier professionals/amateurs
KostenVolwassenen € 25,00 en studenten € 10,00
Toelichting Kennis maken met fotografie, kijken, zien en de diepere betekenis achter de fotografie ontdekken. Aan de hand van een aantal voorbeelden presenteren fotografen hun werk, waarbij zij vertellen over hun zienswijze, hun werk en vanuit welke inspiratie zij hun fotografisch werk vorm hebben gegeven. Dit gebeurt aan de hand van de methode Visual Thinking Strategies onder begeleiding van een educatiemedewerker Noorderlicht Groningen en enkele fotografen vanuit de Fotosalons van Noorderlicht. De deelnemers gaan na deze dag zelf aan de slag met hun eigen beeldverhalen op basis van deze methode en bereiden presentaties voor, die op 30 november 2019 tijdens Fotosalon 2 worden besproken.


Fotosalon 1b - Excursie en rondleiding Noorderlicht Festival

OnderwerpExcursie en rondleiding Noorderlicht Festival
DocentEducatiemedewerker van Noorderlicht Groningen
DatumZaterdag 2 november 2019 van 14.00 – 16.00 uur
LocatieNoorderlicht | Huis van de Fotografie Groingen
Aanmeldingaanmeldingsformulier professionals/amateurs
KostenReis- lunch- en entreekosten 26e editie van Noorderlicht Internationaal Fotomanifestatie 2019 voor eigen rekening
ToelichtingZie website Noorderlicht

Fotosalon 2 - Kijken – Zien – Betekenis geven

OnderwerpKijken – Zien – Betekenis geven
DocentEducatiemedewerker Noorderlicht Groningen
Datumzaterdag 30 november 2019 van 10.15 – 13.00 uur. Onder voorbehoud van voldoende belangstelling.
LocatieStadkamer, Zeven Alleetjes 1a, Zwolle
Aanmeldingaanmeldingsformulier professionals/amateurs
Kostenvolwassenen € 25,00 en studenten € 10,00
ToelichtingOp deze Fotosalon kun je afzonderlijk intekenen. Deelname aan Fotosalon 1 en/of 3 is geen voorwaarde. Tijdens deze Fotosalon kunnen de deelnemers hun fotografie en beeldverhalen presenteren. Wat is het specifieke handschrift, oftewel de footprint van de fotograaf, filmer, beeldmaker. Wat maakt zijn/haar werk zo uniek. De authenticiteit van het zien en het fotograferen en filmen staan hierin centraal, waarbij gezocht wordt naar diepere lagen van verbeelding, betekenisgeving en inspiratie in beeldtaal. Deze presentaties worden besproken met een educatiemedewerker van Noorderlicht Groningen.


Fotosalon 3 - Visual Storytelling

OnderwerpJe eigen beeldverhaal ontwerpen (journalistieke fotografie en beeld, drie lagen, de opbouw van het beeldverhaal)
DocentGertjan Aalders, docent Journalistiek Windesheim en Bert Janssen, fotograaf, docent Foto Vakschool Apeldoorn, Amsterdam en Dutch Filmers Academy Hilversum.
Datumzaterdag 7 december 2019 van 10.15 – 13.00 uur. Onder voorbehoud van voldoende belangstelling.
LocatieStadkamer, Zeven Alleetjes 1a, 8011 CV Zwolle
Aanmeldingaanmeldingsformulier professionals/amateurs
KostenVolwassenen € 25,00 en studenten € 10,00
ToelichtingOp deze Fotosalon kun je afzonderlijk intekenen. Deelname aan Fotosalon 1 en/of 2 is geen voorwaarde. Het doel voor deze Fotosalon is vooral kennis te maken met de journalistieke kant van het beeldverhaal. Wat wil de fotograaf vertellen met zijn/haar fotobeelden. Hoe bouw je een beeldverhaal op. Gertjan en Bert nemen je mee aan de hand van de methode storytelling in fotografie, beeld en geluid om een beeldverhaal te analyseren, te componeren en te ontwikkelen. Dit wordt ook helder gemaakt aan de hand van bekende fotografen, die hun eigen stijl hebben ontwikkeld in de geschiedenis van de fotografie. Fotograferen is elkaar inspireren, je netwerk uitbreiden en kennis en ervaring opdoen over Visual Storytelling, waarbij gebruik gemaakt kan worden van diverse technieken zoals crossmediale en multimediale producties.Werklabs en ateliers

Werklab/atelier 1 - Multimediale producties

DocentSjoerd Litjens, journalist en Margreet Vloon, fotograaf
Datumzaterdag 1 februari 2020 van 10.15 – 13.00 uur
LocatieStadkamer, Zeven Alleetjes 1a, 8011 CV Zwolle, 038 421 7278
Aanmeldingaanmeldingsformulier professionals/amateurs
KostenVolwassenen € 25,00 en studenten € 10,00
ToelichtingSjoerd Litjens heeft een multimediale productie gemaakt met als titel Vier Doa(r)p, gepresenteerd tijdens de Culturele Hoofdstad Leeuwarden. Hij heeft een productie gemaakt over 129 inwoners van Feawâlderstwâl. Margreet Vloon heeft samen met Sjoerd Litjens een fotoboek gemaakt met geschreven tekst en fotografie over het leven van Margreet haar ouders. De deelnemers gaan ook zelf aan de slag met een opdracht deze ochtend.

Werklab/atelier 2 - Animaties

DocentElmer Kaan, zelfstandig programmeur en ontwikkelaar van animaties
DatumZaterdag 7 maart 2020 van 10.15 – 13.00 uur
LocatieStadkamer, Zeven Alleetjes 1a, 8011 CV Zwolle, 038 421 7278
Aanmeldingaanmeldingsformulier professionals/amateurs
KostenVolwassenen € 25,00 en studenten € 10,00
ToelichtingSlow Motion. Ervaar de inspirerende wereld van stop-motion-animatie. Elmer neemt je, stap voor stap, mee door het proces voor het maken van een animatiefilm. Na een paar uur ben je praktische kennis rijker en kun je het direct toepassen in je creatieve projecten. Interessant voor zowel beginners als gevorderden.

Werklab/atelier 3 - Games

DocentTeun Lucassen, docent en oprichter 038Games van ICT Windesheim
DatumZaterdag 21 maart 2020 van 10.15 – 13.00 uur
LocatieStadkamer, Zeven Alleetjes 1a, 8011 CV Zwolle, 038 421 7278
Aanmeldingaanmeldingsformulier professionals/amateurs
KostenVolwassenen € 25,00 en studenten € 10,00
ToelichtingGames zijn steeds meer een onderdeel van ons leven. Maar wat zit er achter de mateloze populariteit van dit medium? En hoe zou je games kunnen inzetten om mensen iets te leren of om een boodschap over te brengen? Teun Lucassen, docent en oprichter van 038Games van de opleiding HBO-ICT bij hogeschool Windesheim, geeft in dit werklab/atelier antwoord op deze en andere vragen.  Teun heeft jarenlange ervaring in het toepassen van games (serious of applied gaming) in diverse professionele contexten zoals de zorg, politie en brandweer. Zo wordt er gewerkt aan een project om agenten beter te leren schieten in VR en aan een Escape Room waarin brandweerlieden oefenen met gevaarlijke stoffen en kinderen met autisme helpen met hun sociale vaardigheden. Hij neemt je mee in de wereld van games en laat daarin zien wat je met games allemaal kunt.

Wedstrijd voor fotografen, filmers en beeldmakers De Stad Verbeeldt

De Stad Verbeeldt nodigt alle professionals en gevorderde amateurs uit om een beeldverhaal te maken rond het thema De Stad Verbeeldt. Wij onderscheiden daarbinnen een tweetal categorieën :

 • Lokaal / wijk
 • Internationaal / landelijk
Fotografen, filmers, beeldmakers kunnen een eigen beeldverhaal inleveren onder een van deze twee categorieën. Wij maken onderscheid tussen:
 • een fotografisch beeldverhaal van maximaal 7 foto‘s
 • een audiovisueel beeldverhaal, animatie, gaming van maximaal 5 minuten
 • Deelnemers ontvangen de randvoorwaarden en beoordelingscriteria nadat zij zich aangemeld hebben voor een Fotosalon of werklab/atelier.

  Download: Kaders beeldverhaal portrait en landscape voor professionals en amateurs
  Download: Procedure en werkwijze voor professionals en amateurs
  Download: Aanmeldingsformulier De Stad Verbeeldt voor professionals en amateurs
  Download: Algemene tips, voorwaarden en criteria vakjury voor professionals en amateurs

  Vakjury De Stad Verbeeldt voor professionals en amateurs

  De vakjury bestaande uit Gertjan Aalders (voorzitter), Bert Janssen (fotograaf en film), Ignas van Schaick(film), Carla Kogelman (fotografie) en Wilem Alkema (film), zal op basis van de beoordelingscriteria de ingezonden beeldverhalen selecteren voor de exposite De Stad Verbeeldt.


  Expositie De Stad Verbeeldt voor professionals, gevorderde amateurs, fotografen, filmers en beeldmakers

  In mei 2020 wordt de expositie De Stad Verbeeldt voor professionals en amateurs in Zwolle tentoongesteld, samen met de expositie over de wijken Binnenstad en Aalanden.
  Samenwerking

  Wij werken samen met:


  De Fotobond Centrum voor Vrijetijdsfotografie / regio TransIJssel.


  fotobond.nl

  De Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs(NOVA) en Overijsselse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (OVA) en lokale videoclub Zwolle.


  nova.videofilmers.nl  Zwolle bij Cloudshots, © 2018, Ben Vulkers e.a.